Műhelyfoglalkozások

Kedves Kollégák!

Zebra másolataA Fazekas hagyományainak megfelelően a pedagógusok szakmai naprakészségének megőrzéséhez, a napi rutin ötletesebbé, könnyebbé tételéhez valamint az oktatási rendszer átalakulása miatt fellépő nehézségeink kezeléséhez szeretnénk segítséget nyújtani. Előadásokat, megbeszéléseket, terepgyakorlatokat szervezünk műhelyfoglalkozások keretében.

Régebbi műhelyfoglalkozásaink anyagai

A madáretető téli vendégei – madármegfigyelés és madárgyűrűzés a Merzse-mocsárnál

Január utolsó hétvégéjén a XVII. kerületben fekvő Merzse-mocsárnál madárgyűrűzési bemutatót tartottunk. A főváros középiskoláiban meghirdetett eseményen a rendkívül hideg időjárás ellenére csaknem nyolcvan érdeklődő jelent meg, és a többségük a program végéig ott maradt gyönyörködni a madarakban. A látogatók betekintést nyerhettek az egyedi jelölésen alapuló ornitológiai kutatómunka módszertanába, közvetlen közelről tekinthettek meg szén-, kék- és barátcinegéket, vörösbegyet, mezei verebet és nagy fakopáncs több példányát is. A közel háromórás időtartam alatt összesen 66 madár akadt az erre a célra kifejlesztett madárfogó hálókba, majd a gyűrűzést követően az összes madár sértetlenül repült tovább. Köztük több (összesen 24) olyan madár került kézre, amely már korábban gyűrűt kapott, így azokat az egyedeket már csak regisztrálnunk kellett, bővítve ezzel az ornitológiai adatbázist, amely hatékonyan járul hozzá a madarakról szerzett ismeretekhez.

A befogott madarak listája (gyűrűzött+visszafogott bontásban)

Nagy fakopáncs 3+0
Vörösbegy 0+1
Széncinege 23+20
Kék cinege 11+3
Barátcinege 1+0
Mezei veréb 4+0

Terepgyakorlati lehetőség a Soroksári Botanikus Kertben
A botanikus kert adottságainál fogva változatos élőhelyek bemutatására alkalmas kis területen, Budapesten. Akár egy délutáni program keretében bemutathatjuk a diákjainknak pl.:a láprétet, homokpusztagyepet, gyöngyvirágos tölgyest, vizes élőhelyeket. Emellett kiválóan alkalmas a fajismeret bővítésére is. Várhatóan minden tavasszal szervezünk pedagógusoknak bemutató műhelyfoglalkozást a kertben.

A Soroksári Botanikus Kert honlapja

Feladatlapok a botanikus kerthez:
EHJaltiskAfeladatlap.doc
EHJaltiskAfeladatlapmo.doc
NPgimnAfeladatlap.doc
NPgimnAfeladatlapmo.doc