Fazekas Biológiaverseny

Az első forduló eredményei alapján a döntőbe jutott versenyzők névsora itt olvasható!

A Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium illetve a Magyar Természettudományi Múzeum közös szervezésében meghirdetésre kerülő „Fazekas Biológiaverseny”
az általános iskola 7–8. évfolyam és a középiskolás korosztályt célozza meg.

I. A verseny célja:

A versenyben részt vevő diákok rövid, tartalmas pályázatot készítsenek, a múzeum kiállításaihoz kapcsolódva, önálló kutatómunka keretében, a megadott témák egyikében.

II. A verseny menete:

A kétfordulós versenyt két korcsoport számára hirdetjük meg.

Az első fordulóban a versenyzőktől egy esszé összeállítását várjuk, a megadott két témából egyet kiválasztva, maximum 5 gépelt oldal + képes mellékletek terjedelemben. Ehhez a múzeum kiállításait információforrásként használhatják.

A legmagasabb pontszámokat elérő pályázókat egy második fordulóra hívjuk, melynek helyszíne a Magyar Természettudományi Múzeum lesz. Itt a pályázók rövid, színes, maximum háromperces előadásban számolnak be pályamunkájukról, amelyet szintén egy szakértő zsűri értékel. Az előadásokat követően a versenyzőket, sorsolás alapján, négyfős csapatokra osztjuk. Ezután indul a kiállításokban zajló izgalmas csapatverseny.

III. A versenyre való jelentkezés, nevezés módja:
Nevezni elektronikusan lehet, az alábbi e-mail címre küldött levéllel, mely tartalmazza:

  • a versenyző nevét,
  • iskoláját,
  • osztályát,
  • választott témáját,
  • a felkészítő tanár nevét.

Az általános iskolás korosztály nevezését a galderika@fazekas.hu,
a gimnáziumi korosztály nevezését pedig a kocsiattila@fazekas.hu e-mail címre várjuk.

Nevezési határidő: 2016. október 25. kedd.

A versenyre nevező diákok a felkészülés időszakában ingyenesen nézhetik meg a Magyar Természettudományi Múzeum kiállításait. Ingyenes múzeumi belépést a versenyzők névsorában szereplőnek biztosítunk.

Az őszi szünet ideje alatt a múzeum, szakértőinek bevonásával, konzultációs lehetőséget biztosít.

A konzultációs időpontokról, a kiállítások elérhetőségéről, nyitva tartásáról és az előjegyzési rendszerről a versenyre regisztrált diákok felkészítő tanárait külön levélben tájékoztatjuk.
A nevezési határidő után érkező jelentkezőknek nem tudunk konzultációs lehetőséget biztosítani.
A múzeum részéről a kapcsolattartó Holler Judit: holler@mttm.hu. Telefon: +36 1 210-1075/3202

Az első forduló választható témái:

Az általános iskolás korosztály – 7-8. osztályos tanulók – számára

1. Mit rejtenek csontjaink?

Az ásatások során számtalan emberi csontlelet kerül elő, melyből a kutatók következtetéseket vonhatnak le akár az egyén korára, vagy nemére vonatkozóan. Táplálkozási szokásokról, életmódról, esetleges betegségekről is mesélhetnek a leletek. Miért fontosak ezek a kutatások a mai ember számára?

2. Érzékelhető világunk

Hogyan, mivel érzékeljük környezetünket? Hogyan működnek ezek az érzékszervek? Az élőlények érzékelése nagyon különböző. Hogyan használják ezeket az érzékszerveket az állatok?

Mindkét, a témához kapcsolódó időszaki kiállítás november 28-ig tart nyitva!

A gimnáziumi korosztály – 9-10. osztályos tanulók – számára

1. Menjünk vissza a múltba!

Egy jelentős földtörténeti kor volt a Jégkor (pleisztocén). Mi jellemezte a kornak a környezetét és élőlényeit? Hogyan alkalmazkodtak ezek az élőlények a különleges klímához?

2. Víz-víz mindenütt

Hazánk vizes élőhelyekben rendkívül gazdag. Folyók és állóvizek mentén változatos vízi életközösségek alakultak ki. Milyen különleges módon alkalmazkodtak a vízi környezethez az itt élő élőlények?

IV. A verseny tervezett időbeosztása

1. forduló pályamunkáinak leadási határideje 2017. január 13. péntek.
A leadás helyszíne a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium portája.

A pályamunkák értékelése, eredményhirdetése, 2017. március 3. péntek. Az eredmények rögtön felkerülnek a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium honlapjára.

2. forduló, döntő (prezentáció és csapatverseny) 2017. március 31. péntek. Helyszíne a Magyar Természettudományi Múzeum Kiállítási épülete.

Letölthető versenykiírás