Fazekas Biológiaverseny

A Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium illetve a Magyar Természettudományi Múzeum közös szervezésében meghirdetésre kerülő „Fazekas Biológiaverseny”
az általános iskola 7–8. évfolyamát és a középiskola 9–10. évfolyamát célozza meg.

 1. A verseny célja:

A versenyben részt vevő diákok készítsenek rövid, tartalmas pályázatot a múzeum kiállításaihoz és programjaihoz kapcsolódva, önálló kutatómunka keretében, a megadott témák egyikében.

 1. A verseny menete:

A kétfordulós versenyt két korcsoport számára hirdetjük meg.

Az első fordulóban a versenyzőktől egy esszé összeállítását várjuk, a megadott két témából egyet kiválasztva, maximum 5 gépelt oldal + képes mellékletek terjedelemben. Ehhez a múzeum kiállításait információforrásként használhatják. Ebben a tanévben az egyik választható téma mindkét korosztályban ugyanaz.

A legmagasabb pontszámokat elérő pályázókat egy második fordulóra hívjuk, melynek helyszíne a Magyar Természettudományi Múzeum lesz. Itt a pályázók rövid, színes, maximum háromperces előadásban számolnak be pályamunkájukról, amelyet szintén egy szakértő zsűri értékel. Az előadásokat követően a versenyzőket, sorsolás alapján, négyfős csapatokra osztjuk. Ezután indul a kiállításokban zajló izgalmas csapatverseny.

III. A versenyre való jelentkezés, nevezés módja:

Nevezni elektronikusan lehet, az alábbi e-mail címre küldött levéllel, mely tartalmazza:

 • a versenyző nevét,
 • iskoláját,
 • osztályát,
 • választott témáját,
 • a felkészítő tanár nevét.

Az általános iskolás korosztály nevezését a galderika@fazekas.hu,
a gimnáziumi korosztály nevezését pedig a kocsiattila@fazekas.hu e-mail címre várjuk.

Nevezési határidő: 2017. október 25.

A versenyre pályamunkát benyújtani szándékozó diákok a regisztráció után ingyenesen nézhetik meg a Magyar Természettudományi Múzeum kiállításait a teljes felkészülési időszakban.

A múzeum, szakértőinek bevonásával, konzultációs lehetőséget biztosít a versenyzőknek. Az időpontokról, a bejelentkezés módjáról és a kiállítások nyitva tartásáról a versenykiírás mellékletében (Segítség a felkészüléshez) található leírás.

Az első forduló választható témái:

 1. Az általános iskolás korosztály – 7–8. osztályos tanulók – számára
 2. A város élővilága

A városokra sokan úgy tekintenek, mint egy olyan „betondzsungelre”, ahol kizárólag emberek élnek. Hétköznapi életünk során sokan észre sem veszik a körülöttük lévő élővilág tagjait, holott nem kis faj- és egyedszámban vannak körülöttünk egyéb élő szervezetek. Milyen élőlényekkel osztjuk meg élőhelyünket? Melyek ezek? Hogyan alkalmazkodtak ehhez a speciális és mesterséges környezethez? Melyek a leginkább urbanizált élőlények?

 1. Eltűnt világok

A földtörténeti középidőről sokaknak elsőként a dinoszauruszok jutnak eszükbe. Ezek a valóban impozáns lények méltán jellemezték ezt az időszakot, ám rajtuk kívül más élőlények is megtalálhatók voltak a Földön. Mi jellemezte ebben az időben a ma Kárpát-medenceként ismert terület ősföldrajzi környezetét? Milyen volt növény- és állatvilága?

 1. A gimnáziumi korosztály – 9–10. osztályos tanulók – számára
 2. A város élővilága

A városokra sokan úgy tekintenek, mint egy olyan „betondzsungelre”, ahol kizárólag emberek élnek. Hétköznapi életünk során sokan észre sem veszik a körülöttük lévő élővilág tagjait, holott nem kis faj- és egyedszámban vannak körülöttünk egyéb élő szervezetek. Melyek ezek? Hogyan alkalmazkodtak ehhez a speciális és mesterséges környezethez? Melyek a leginkább urbanizált élőlények?

 1. Pillantás a kulisszák mögé

A múzeum kiállításai mellett hatalmas gyűjteményi terek és közel tízmillió gyűjteményi tárgy rejtőzik. Kik dolgoznak a kulisszák mögött? Honnan és hogyan kerülnek a tárgyak a múzeumba? Hogyan lesz a begyűjtött tárgyból igazi gyűjteményi példány? Mire szolgálnak a sokmilliós gyűjtemények?

A pályamunkák értékelési szempontjai:

 1. Külalak
 2. Tartalmi rész:
 • Témahűség
 • Logikus felépítés
 • Problémacentrikusság
 • Egyediség
 • Forrás, irodalomjegyzék megfelelő feltüntetése

 

A verseny tervezett időbeosztása:

Előzetes regisztráció: 2017. október 25-ig a megadott e-mail címek egyikére.

 1. forduló pályamunkáinak leadási határideje 2018. január 12. péntek. Helyszíne a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium portája.

A pályamunkák értékelése, eredményhirdetése, 2018. március 2. péntek. Az eredmények rögtön felkerülnek a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium honlapjára (www.fazekas.hu).

 1. forduló, döntő (prezentáció és csapatverseny) 2018. április 6. péntek. Helyszíne a Magyar Természettudományi Múzeum Kiállítási épülete.

Fazekas_Biológia_verseny_segítség a felkészüléshez-2